Автор: Иржи Пароубек, бивш премиер на Чехия, vasevec.parlamentnilisty.cz Когато видях тази сутрин

...
Автор: Иржи Пароубек, бивш премиер на Чехия, vasevec.parlamentnilisty.cz Когато видях тази сутрин
Коментари Харесай

Какво спечели и загуби Чехия за 20 години в ЕС

Автор: Иржи Пароубек, някогашен министър председател на Чехия, vasevec.parlamentnilisty.cz 

Когато видях тази заран по Чешката национална телевизия срещата в Пражкия палат (бел. ред. церемониален празник във връзка двадесетгодишнината на Чехия в ЕС), която трябваше да бъде апотеозът на Европейския съюз, ми се искаше единствено да въздъхна какъв брой едностранчиви са всички изявления.

Изборът на участници също беше забавен. Ако държавната коалиция беше написала в сюжета за това пропагандно събитие, че това е среща на всичките ѝ държанки, то името щеше да е изцяло целесъобразно. Като някогашен министър председател аз даже не бях  поканен на това дясно джамборе. Там даже не видях някогашните президенти Вацлав Клаус и Милош Земан. Не се позволяваше нищо да отклонява вниманието или да опонира на обърканата обосновка, с която трябваше да се отбележат двете години ръководство на сегашното държавно управление. Какво не беше казано. Например беше пропуснат фактът, че в последните две години инфлацията е повишена с близо 30% (официалните данни за инфлацията са 10% + 15% за годините 2022 и 2023) и че стандартът на живот на хората е паднал с 20 до 25%. Разбира се, на някои се отразява повече, на други по-малко, а на някои въобще не се отразява. Според неотдавна оповестени статистически данни, малко повече от 10% от чешките жители държат над половината благосъстояние в страната (сред тях, несъмнено, са горните 100 000, почти 1% от популацията, в чиито ръце са 27% от благосъстоянието на държавата). На противоположния край са 50% от чехите, които взети дружно имат единствено 4% от ресурсите. А сред тях има огромна бедна междинна класа, която продължава да живее с фантазията за милионерски живот. В същото време на тази междинна класа й е извънредно мъчно да поддържа стандарта на живот, непосредствен до тази фантазия. Нашата междинна класа е доста по-заплашена до това да изпадне до равнището на хора, които имат неразрешими финансови проблеми, в сравнение с да се приближи до единия % богати. Но фантазиите са безвъзмездни. Може пък да спечелите от лотарията...

Правителството непрекъснато повтаря едно и също, че единствено една десета от чехите живеят под прага на бедността, статистика, която е извънредно подвеждаща. Това изказване е игра с числата, защото линията на бедността се дефинира съгласно общоприетата формула във всяка страна от междинната заплата. Но в случай че вземем като база за оценка линията на бедността в прилежаща Германия, която във финансово отношение е почти идентична с Чехия, ще открием, че две трети от чешкото общество живее под „ немската “ линия на беднотия. Разбира се, до на следващия ден можем да си приказваме за свободата и диктаторите, които заплашват свободния свят. За свободните избори, които са свободни, само че единствено за някои. За свободата на словото, която редовно се потиска...

Според изследване на публичното мнение почти три четвърти от чехите нямат средства да прекарат почивката си в чужбина. Каква ви е изгодата от свободното напредване тогава? Със сигурност е похвално, че над 350 хиляди младежи са се възползвали от програмата Еразъм и са посетили задгранични университети, където са прекарали известно време. Със сигурносттова ще се отрази на владеенето на непознат език. И въпросът е дали с това не се изчерпва всичко. Факт е, че моето потомство нямаше тази опция и по тази причина аз самият към момента изучавам думи от британски, немски и френски и диря способи да подобря съветския си. Това е огромно практическо преимущество на днешното младо потомство.

Обратно в нашата действителност. След двайсет години участие в Европейски Съюз нашите политици по този начин и не съумяха да се огледат в прилежащите страни (особено Германия, Австрия и по-далечната Великобритания) по какъв начин се финансира общинското жилищно строителство там. Днешният министър, отговарящ за жилищната политика, безусловно седи като гъба в министерството си. Съпартиецът му Хржиб (бел. ред. игра на думи, семейството му значи " манатарка " ) даде обещание да построи хиляди общински жилища в Прага и не направи нищо. Вместо това чака европейските дотации. И какъв брой жилището си мислите, че ще бъдат издигнати с отпуснатите 1,5 милиарда крони, които чакаме да дойдат следващата година от Европейски Съюз? Ако всичко върви добре, петстотин...

Чехия е унищожена от ужасяваща жилищна рецесия, която докара след себе си до стремително повишаване на наемите и на цените на жилищата. Тези, които имат апартамент, могат да бъдат удовлетворени, тъй като цената на парцелите им пораства. Но стотици хиляди нямат и няма и да имат апартамент, тъй като не дават отговор на критериите за разпределяне на ипотека и по този метод в никакъв случай няма да могат да си разрешат лично жилище. А общински жилища няма, тъй като не се строят. Защото това държавно управление, макар че десницата дава обещание преди всички избори (местни и парламентарни), че ще построи десетки хиляди жилища, не прави нищо... Обещанията им са скарани с действителността.

Неизбежна рецесия след двадесет години в Европейски Съюз тлее и измежду чешките лекари и болничен личен състав. Става дума за заплатите и за изключителния труд, които трансформират служащите в тази сфера безусловно в крепостни селяни. Правителството и здравният министър се поинтересуваха веднъж от обстановката, дадоха обещание нещо и отново не помниха. Мисля, че напълно скоро, още преди лятото дори, ще забележим митинги на болничните служащи.

Подобна е обстановката и в образованието. Реформите в образованието би трябвало да са засегнатост за всеки просветен човек. Резултатът след поредицата бърникания в тази система е подобен, че всички, които разполагат с пари и с здравомислещ разум, биха потърсили обучение в чужбина.

През последните две години политическият хайлайф систематично водеше чешкия народ към обедняване. Те не пазят чешките национални ползи, само че доста постоянно пазят ползите на нашите американски другари.
Така да вземем за пример държавното управление на Петър Фиала бързо се отхвърли от вноса на евтини съветски първични материали и внася по-скъпи такива освен от Съединени американски щати (LNG - полутечен газ), само че в действителност от цялостен ​​свят. Това в действителност са съветски първични материали, които се продават посредством медиатор и се оскъпяват повече, в сравнение с в случай че се купуваха непосредствено от съветския снабдител.

Правителството се хвърли стремително в неосъществим за продобиване спор в Украйна против Русия. Ситуацията е извънредно сложна за украинските войски на фронта и даже да бъдат доставени американски оръжейни системи и муниции, ще липсва най-важното нещо: подготвени и решителни украински бойци, които да се изправят против съветските войски.

Чешкият политически хайлайф сподели цялостна липса на политически натурализъм. Някои членове на държавното управление наподобява мечтаят за по-голяма война, такава, която може да се трансформира в международна война с приложимост на нуклеарни оръжия.
Как желаете да успехите страна, която разполага със всички първични материали. Страна, която доставя половината свят с пшеница (през последните години от Русия се изнасят 50-60 млн. тона пшеница годишно). И по какъв начин желаете да успехите страна, която разчита на софтуерната поддръжка на най-силната стопанска система в света (според паритета на покупателната способност) Китай. И на благосклонния неутралитет на мощните международни страни като Индия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка и така нататък

Предстоящите избори за Европейски парламент този път ще бъдат извънредно значими. Европейският парламент ще вземе решение за мир или война в Европа. Там ще се взимат решенията за моторите с вътрешно горене, за миграцията, а може би и за премахването на правото на несъгласие. Премахването на правото на несъгласие би обрекло републиката ни на ситуацията на треторазреден район в Европейски Съюз и надлежно на цялостна маловажност. Няма да имаме думата за нито един от значителните проблеми в Европейски Съюз, с които на Чехия й се постанова да живее.

След анулацията на правото на несъгласие чешкият парламент и чешкото държавно управление де факто единствено ще извършват покорно решенията на Екологичен потенциал. Някои държавни управления сигурно ще се разпалват (в случай, че в Екологичен потенциал се образува болшинство, което да продължи актуалната самоубийствена политика). Разбира се, унгарското или словашкото държавно управление ще се разпалват, само че това ще са единствено дребни затруднения.

Накратко, в Европейски Съюз има доста проблеми. Вярно е, че получаваме дотации от еврофондовете. Годишната чиста позиция на републиката във връзка с притока на пари от Европейски Съюз е близо 50 милиарда чешки крони. Но всяка година няколкостотин милиарда крони под формата на облага се изнасят от републиката към сметките на непознати компании през техните чешки клонове. Миналата година са изнесени над 300 милиарда чешки крони.

Освен това мултинационалните, най-вече непознати компании, вършат каквото си желаят в бюджетната сфера. Те се крият от заплащане на налог облага  през всевъзможни екзотични и измислени разноски и загуби, които отиват в банковите сметки на фирмите майки. Какво са за тях 150 или 200 милиарда крони или даже повече? Но за вас това значи, че налозите за тези пари липсват в чешкия държавен бюджет.

Правителството на Петър Фиала заби брадвата доста надълбоко в тялото на републиката. Покупките на излишно скъпи военни оръжия, като американските изтребители F-35 или немските танкове Leopard, ще ни костват 100 милиарда крони през идващите 10 години. И всичко това за сметка на разноските за обучение, опазване на здравето, транспортна инфраструктура, обществена сфера, изобщо на всички места. И най-богатите хора, с поддръжката на мейнстрийм медиите и на най-глупавата част от популацията, хвалят държавното управление на Петър Фиала по тази причина...

Инфо: vasevec.parlamentnilisty.cz

Превод за " Гласове ": Юлия Семир Ал-Хаким


 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР